Tradycyjny moździerz marmurowy posłuży do rozdrabniania różnych składników, przypraw i ziół. Charakteryzuje się eleganckim, prostym wyglądem.
Tradycyjny moździerz marmurowy posłuży do rozdrabniania różnych składników, przypraw i ziół. Charakteryzuje się eleganckim, prostym wyglądem.
Werbena cytrynowa to przyprawa o ciekawym zapachu, która dodaje daniom świeżego aromatu. Pita w postaci naparu wycisza. Warto stosować ją także w czasie przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych.
Kwiaty typowej róży stulistnej są intensywnie różowe, ale jej kultywary mogą mieć kwiaty w różnych odcieniach różu.
Kolendra doskonale nadaje się do przyprawiania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej. Świetnie smakuje w curry. Przyprawa jest w pełni naturalna i ekologiczna o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych.
Kurkuma doskonale nadaje się do przyprawiania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej. Przyprawa jest w pełni naturalna i ekologiczna.
Ziarna kardamonu to całkowicie naturalna i jedna z najdroższych na świecie przyprawa.
Imbir to przyprawa do stosowania w kuchni i medycynie naturalnej o właściwościach rozgrzewających, wspomagających odporność i zwalczających infekcję.
Pączki sosny to surowiec o działaniu napotnym, antyseptycznym czy stymulującym.
Popularna przyprawa korzenna mielona otrzymana z kory cynamonowca o smaku lekko piekącym.
Tradycyjny moździerz marmurowy posłuży do rozdrabniania różnych składników, przypraw, ziół. Charakteryzuje się eleganckim, prostym wyglądem.
Nasiona kardamonu pasują, z ich kojącym i odświeżającym smakiem bardzo dobrze do innych ziół i przypraw curry. Jest składnikiem wielu likierów, ciast, pieczyw i pokarmów mlecznych.
Susz z kwiatów gorzkiej pomarańczy o działaniu relaksującym i odprężającym. Polecane do picia przed snem.
Płatki kwiatów chabru bławatka o charakterystycznym niebieskim kolorze o właściwościach oczyszczających i łagodzących.
Ziele pochodzenia indyjskiego stosowane w Ajurwedzie jako środek wspomagający myślenie, koncentrację czy leczenie stanów lękowych.
Spirulina to suszone algi morskie. To superfood cenione zwłaszcza przez wegetarian i wegan. Wszystko dlatego, że roślina ta jest bardzo bogata w witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Suszone kwiaty jaśminu lekarskiego, to ziele o właściwościach uspokajających, relaksujących i odprężających zmęczony umysł.
Kwiaty lawendy nie tylko pięknie pachną, ale także pomagają się zrelaksować i zasnąć. Należy pić je w postaci naparu. To zdrowy środek, który obniża napięcie nerwowe.
Bazylia to jedna z najpopularniejszych przypraw. Stosowana jest zwłaszcza w kuchni włoskiej. Doskonale nadaje się do zup, sałatek, potraw z mięsa oraz warzyw.
Owoce kolendry doskonale nadają się do przyprawiania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej. Świetnie smakują w curry. Przyprawa jest w pełni naturalna i ekologiczna.
Asafetyda to bardzo aromatyczny i zdrowy dodatek do potraw, który zapachem przypomina cebulę lub czosnek. Mocny aromat znika po dodaniu do potrawy nadając jej unikalny indyjski smak.
Pieprz czarny (Piper nigrum) nazywany jest królem przypraw.
Tradycyjny moździerz marmurowy posłuży do rozdrabniania różnych składników, przypraw, ziół. Charakteryzuje się eleganckim, prostym wyglądem.
Bardzo ostra, rozgrzewająca przyprawa, często wykorzystywana w daniach kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. W opakowaniu znajduje się 100 g suszonej, mielonej papryki odmiany cayenne.
Popularne ziele oregano stosowane w kuchni, które posiada wiele właściwości prozdrowotnych.
Święta bazylia to ziele o wielu właściwościach m.in pomaga w koncentracji i zachowaniu spokoju ducha i ciała, wzmacnia oraz zwiększa odporność.
Suszone szyszki chmielu wykorzystywane są w browarnictwie. Napar z nich łagodzi bezsenność oraz wzmaga apetyt. Susz zawiera 100% szyszek chmielu najwyższej jakości.
Koper włoski zawiera również wiele składników odżywczych i witamin dlatego skutecznie wzmacnia organizm i wspiera dobre samopoczucie. Jego specyficzny słodko-korzenny smak przypomina nieco anyż, a żuty po posiłku nie tylko odświeża oddech ale uspokaja i rozjaśnia umysł.
Suszone kłącze kurkumy to przyprawa o intensywnie żółtym kolorze, szczególnie polecana w przygotowywaniu potraw kuchni azjatyckiej.
Ziele szałwii muszkatołowej uspokaja, poprawia nastrój i relaksuje umysł i ciało. Dodatkowo posiada działanie rozkurczowe i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
Zyskujący w Polsce popularność słodzik, o bardzo małej kaloryczności, dzięki czemu polecany jest w dietach odchudzających.
Dzika róża posiada bogatą zawartość witaminy C. Owoc ma działanie wzmacniające oraz lekko rozkurczające.
Melisa jest jednym z ziół, które ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Znana jest ze swojego działania relaksującego i kojącego.
Popularny i rozpowszechniony kwiat o barwie pomarańczowej o właściwościach regenerujących, łagodzących i rozkurczowych, pomaga również się wyciszyć i zrelaksować.
Bardzo popularne ziele w lecznictwie ludowym z powodu wielu swoich właściwości wspomagających kurację organizmu w chorobach układów: odpornościowego, moczowego i trawiennego.
Roślina o właściwościach uspakajających w stresie i histerii, wspierających sen i rozkurczowych.
Naturalny cynamon cejloński w laskach. Można go kruszyć i dodawać do potraw lub pić w postaci naparu. Przyprawa ma charakterystyczny, lekko ostry, korzenny smak i aromat.
Naturalny cynamon cejloński w laskach. Można go kruszyć i dodawać do potraw lub pić w postaci naparu. Przyprawa ma charakterystyczny, ostry, korzenny smak i aromat.
Kwiat granatu to popularny surowiec w medycynie ajurwedyjskiej, o właściwościach wspomagających leczenie cukrzycy.
Tymianek to zioło często wykorzystywane w kuchni. Warto pamiętać jednak również o jego właściwościach leczniczych. Roślina działa rozkurczowo, antyseptycznie i przeciwbólowo.
Przyprawa do piernika i innych świątecznych potraw. Sprawdzi się również jako dodatek do przygotowania ajurwedyjskiej herbaty.
Nasiona gorczycy białej, z których produkowana jest musztarda. Posiadają właściwości łagodzące dolegliwości z układu pokarmowego.
Bardzo popularne ziele o różnorodnych właściwościach leczniczych. Poprawia działanie układu pokarmowego. Działa także antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Może być stosowana wewnętrznie lub zewnętrznie.
Ziele kocimiętki o właściwościach relaksujących, doskonale oddziałowywuje na zmęczony umysł, pomaga w zasypianiu a także w niestrawnościach.
Kwiaty wrzosu zwyczajnego to zioła o wielu właściwościach wspierających pracę układu moczowego, odpornościowego, pomaga w problemach z zasypianiem.
Kwiaty typowej róży stulistnej są intensywnie różowe, ale jej kultywary mogą mieć kwiaty w różnych odcieniach różu.
Kwiaty lipy są cenione za swoje działanie napotne, dlatego świetnie wspomagają kurację w przypadku przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia gardła, krtani czy oskrzeli.
Susz z wysokiej jakości kwiatów rumianku. Zioło pite w postaci naparu wycisza i ułatwia zasypianie. Koszyczki można również dodawać do kąpieli, by wygładzić skórę. Cerę wrażliwą można przemywać stężonym odwarem.
Naturalny susz z zielonej mięty. Picie naparu z tego zioła pomaga w zwalczaniu niestrawności. Ma delikatniejszy smak niż mięta pieprzowa. Dobrze smakuje sama lub jako dodatek do herbat.
Męczennica cielista to piękna roślina o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Dzięki wielokierunkowemu oddziaływaniu na strukturę mózgu zaliczana jest do modulatorów układu nerwowego.
Naturalny kwiat lotosu. Napar przygotowany z suszu ma działanie odstresowujące oraz wyciszające. Zawarte w nim flawonoidy i alkaloidy mają właściwości przeciwzapalne
Ma ziemisty, cierpki, aromatyczny, głęboki i pieprzowy posmak z lekko wyczuwalnym śladem nieco gorzkiego smaku owoców cytrusowych.
Czarnuszka siewna nazywana jest inaczej czarnym kuminem, a także niezbyt poprawnie czarnym sezamem.
Suszone kwiaty Klitorii ternateńskiej nadają się do przyrządzania naparów. Roślina działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Zwiększa również koncentrację oraz pomaga się zrelaksować. Klitoria jest cennym źródłem antyoksydantów.
Anyż gwiazdkowy (Illicium verum) to szeroko wykorzystywana przyprawa o słodko-korzennym smaku i niezwykłym aromacie.
Anyż gwiazdkowy (Illicium verum) to szeroko wykorzystywana przyprawa o słodko-korzennym smaku i niezwykłym aromacie.
Całe, suszone kwiaty hibiskusa o charakterystycznym smaku. Roślina ta często wzbogaca aromat herbat. Napar z tej rośliny ma właściwości odchudzające, przez co chętnie piją go osoby walczące o lepszą sylwetkę.
Goździki to znana przyprawa o charakterystycznym, korzennym smaku. Ceniona jest również z uwagi na swoje właściwości lecznicze – hamuje rozwój infekcji drożdżowych, a także zmniejsza ból.
Trawa cytrynowa to zioło o przyjemnym, świeżym smaku. Wykorzystywana jest zwłaszcza w daniach kuchni azjatyckiej. Co więcej, ma działanie relaksujące, łagodzi stres, a także zmniejsza dolegliwości bólowe.
Rozmaryn to popularna przyprawa, która ceniona jest z uwagi na walory smakowe i lecznicze. Roślina ma właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwwrzodowe.
Szukasz leku ziołowego, który zwiększy Twoją wydajność? Ashwagandha to adaptogen, który wspomaga organizm w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego, a także niweluje stres. Paczka zawiera 50 g suszonego, ciętego korzenia.
Szukasz leku ziołowego, który zwiększy Twoją wydajność? Ashwagandha to adaptogen, który wspomaga organizm w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego, a także niweluje stres. Paczka zawiera 50g mielonego korzenia.
Jedno z ciekawych, ale mało popularnych w Polsce ziół o działaniu wspomagających funkcjonowanie stawów.
Cięty korzeń żeń-szenia syberyjskiego. Wyciąg z niego wspomaga pamięć, zwiększa odporność na stres i pomaga przystosować się do zmian. Susz najwyższej jakości, bez zbędnych dodatków.