Herbaty - Spokojny Umysł
-10% Na Walentynki ❤️ Zobacz
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product

Herbaty

Zielona, czarna, biała.. kryją w sobie bogactwo smaków i aromatów oraz szereg właściwości prozdrowotnych.
show blocks helper
Zwiń filtry

Herbaty

Herbata jest, obok wody i kawy, najczęściej spożywanym napojem na świecie. Od wieków znane są jej dobroczynne właściwości prozdrowotne. Doceniana jest również za swoje niezwykłe walory smakowe i mnogość aromatów. Każdy rodzaj herbaty ma bowiem swój specyficzny smak i konkretne działanie. Możemy wybrać herbatę czarną, zieloną, żółtą, z dodatkami lub bez, z mlekiem, z cukrem, parzoną, ekspresową lub sproszkowaną. Wybór jest ogromny i wierzymy, że każdy jest w stanie znaleźć herbatę doskonale pasującą do jego potrzeb i indywidualnych preferencji.

Jak powstaje susz herbaciany?

Herbata, którą znamy to tak naprawdę liście Camellia Sinensis (odmiana chińska) lub Camelia assamica (odmiana indyjska). Są to wiecznie zielone krzewy, które rosną zazwyczaj na wysokości 2000 – 2400 m.n.p.m. Występują one w ciepłym i wilgotnym klimacie. Krzewy te lubią kwaśną glebę, chociaż rosną też dobrze na terenach kamienistych czy ubogich w minerały. Są również niezwykle odporne na wiele chorób oraz na zmiany warunków atmosferycznych. Liście tej rośliny są ciemnozielone, a jej kwiaty białe z żółtymi pręcikami.

Pierwsze liście z krzewu herbaty nadają się do zbiorów po ok. 3-5 latach. Zrywa się je średnio co 10 dni, przez cały rok. Każdy krzak jest eksploatowany średnio przez aż 50 lat.

Zerwane liście rozkłada się na wielkich stołach z siatki, na których leżakują one przez kilkanaście godzin. Dzięki temu, liście więdnąc, tracą większość wody. Podsuszone liście poddaje się procesowi fermentacji, podczas którego kolor liści zmienia się z zielonego na czerwono-pomarańczowy, a susz nabiera niezwykłego aromatu.

Końcowym etapem obróbki liści herbaty jest ich podgrzanie – przechodzi przez nie strumień gorącego powietrza, dzięki czemu zatrzymywane są wszelkie procesy chemiczne. Proces ten utrwala kolor, aromat i smak herbacianego suszu.

Podczas każdego z procesów, surowiec jest dodatkowo przesiewany. Dzięki temu następuje jego selekcja – herbata liściasta pozostaje na górnym sicie, natomiast susz, który przez niego przechodzi to tak zwana herbata łamana. Herbaciany pył, który zostaje po ostatnim przesiewie, wykorzystywany jest do produkcji herbat ekspresowych.

Rodzaje i właściwości herbat oraz naparów

Właściwości zdrowotne herbaty, chociaż znane od stuleci, wciąż są starannie badane przez naukowców. Praktycznie z każdym dniem poznajemy nowe, niezwykłe korzyści, jakie daje nam picie różnych rodzajów herbat. Wiemy już, że są one bogate między innymi we flawonoidy, które skutecznie opóźniają procesy starzenia się organizmu. Poza tym herbata jest bogactwem teiny, taniny, minerałów i witamin. Jakie właściwości i działanie mają poszczególne rodzaje herbat?

Herbata czarna

Jest najpopularniejszą herbatą pitą w Europie i Ameryce. Dzięki dużej zawartości teiny, która jest herbacianym odpowiednikiem kofeiny, działa pobudzająco, poprawia koncentrację i jasność umysłu, pobudza wydzielanie soków trawiennych, a także niweluje zmęczenie i zapewnia lepszą wentylację płuc. Czarna herbata wpływa także korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, chroni przed próchnicą i ogranicza rozwój bakterii w naszym układzie pokarmowym. Jest ona źródłem fluoru, a także sodu, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin C, PP, K i witamin z grupy B.

Polecamy spróbować szczególnie naszych herbat:

Herbata zielona

Wiele osób uważa, że ten rodzaj herbaty to czysta, zielona energia. Odpowiednio zaparzona potrafi postawić na nogi lepiej niż mocna kawa, a efekt ten utrzymuje się dłużej niż po kofeinie. Zielona herbata zalecana jest przez wielu lekarzy, dietetyków i kosmetologów. W medycynie chińskiej wykorzystywano ją już ponad 4000 lat temu. Dziś wiemy, że ten rodzaj herbaty działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zapobiega i spowalnia rozwój wielu chorób, między innymi chorób nowotworowych, a także działa silnie antyoksydacyjnie. Ponadto zielona herbata obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega nadkwaśności żołądka. Dobrej jakości zieloną herbatę, można z powodzeniem parzyć aż 3 razy. Chińczycy twierdzą, że pierwsze parzenie daje aromat, kolejne smak, a ostatnie długą przyjaźń.

W Spokojnym sklepie znajdziecie między innymi takie wyjątkowe zielone herbaty:

Herbata biała

Biała herbata określana jest mianem eliksiru młodości i uważana jest za jedną z najzdrowszych odmian herbaty. Powstaje ona z młodych pączków liści herbaty, a dzięki wyjątkowemu procesowi produkcji (krótka obróbka, bez procesu fermentacji) jest bogatym źródłem antyoksydantów i witaminy C. Regularne picie białej herbaty wzmacnia kości i stawy, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegając przy tym rozwojowi miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

Wypróbuj dostępne u nas wyjątkowe białe herbaty:

Herbata żółta

To jedna z najszlachetniejszych odmian tego napoju. Ma ona wyjątkowy smak – lekko owocowy z nutą czekolady, kwiatów lub orzechów. Dzięki procesowi utleniania enzymatycznego, a także fermentacji z udziałem mikroorganizmów, herbata żółta jest niezwykle bogata w substancje o właściwościach przeciwrodnikowych. Napar z żółtej herbaty pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i poprawia funkcjonowanie tętnic. Łagodzi również problemy gastryczne i trawienne oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

Herbata czerwona

Najpopularniejszą odmianą czerwonej herbaty jest Pu-ehr. Herbata ta, zaraz po zbiorach jest podawana krótkiemu procesowi fermentacji, dzięki czemu uzyskuje swój wyjątkowy aromat, smak i właściwości. Czerwona herbata ma więcej teiny i mikroelementów niż pozostałe rodzaje herbat, dlatego też doskonale pobudza i stymuluje nasz organizm. Ten rodzaj herbaty skutecznie usuwa toksyny z organizmu, dlatego też łagodzi objawy np. przedawkowania alkoholu. Wzmacnia też ona układ krążenia i układ odpornościowy. Czerwona herbata przyspiesza perystaltykę jelit oraz przemianę materii, dlatego jest uważana za doskonałe wsparcie w procesie odchudzania.

Matcha

W dosłownym tłumaczeniu matcha oznacza herbatę w proszku. I w istocie jest to prawdą. Jest to najzdrowsza odmiana zielonej herbaty, a jej plantacje są na pewnym etapie chronione przed słońcem, aby wydobyć maksymalnie dużo dobroczynnych właściwości. W zależności od rodzaju i czasu parzenia, matcha może działać silnie pobudzająco lub odprężająco. Wpływa ona pozytywnie na nasze samopoczucie, koncentrację i kreatywność. Matcha dzięki składnikowi o tajemniczej nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), bardzo korzystnie wpływa na nasz metabolizm i procesy trawienne, dlatego też jest często wybierana przez osoby na diecie odchudzającej. Jest ona również bogatym źródłem antyoksydantów i przeciwutleniaczy, wspomaga odporność, działa oczyszczająco i reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Polecamy zapoznać się z bogatą ofertą naszych klasycznych herbat typu matcha:

Rooibos

Rooibos to pocięte, sfermentowane i wysuszone łodygi i liście czerwonokrzewu, dlatego też tylko zwyczajowo nazywana jest herbatą. W przeciwieństwie do oryginalnych herbacianych naparów, nie zawiera ona teiny, dlatego też jest odpowiednia jako napój dla dzieci czy dla kobiet w ciąży. Rooibos jest za to bardzo bogata w przeciwutleniacze i polifenole, które chronią komórki naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników, wzmacniają układ odpornościowy i układ krążenia, sprzyjają prawidłowemu funkcjonowaniu układu trawiennego oraz regulują kobiecą gospodarkę hormonalną.

Na wirtualnych półkach naszego sklepu znajdziecie szereg różnorodnych herbatek typu rooibos, między innymi:

Mieszanki ziołowe

Mieszanki ziołowe to również nie są typowe herbaty, jednak ze względu na bogactwo swoich smaków i aromatów oraz różnorodne działanie nie może ich zabraknąć w naszym Spokojnym sklepie. Mieszanki ziołowe to wyjątkowe kompozycje różnych ziół lub pojedyncze rodzaje ziół, występujące w formie sprzyjającej parzeniu i piciu ich naparów. O dobroczynnych właściwościach ziół można by mówić bez końca. Wspomnijmy jedynie, że działają one często przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, odprężają, uspokajają, oczyszczają organizm i wspierają leczenie wielu schorzeń. Są skutecznymi antyseptykami, mają działanie antyoksydacyjne i rewitalizujące. Regulują one pracę wielu narządów i układów w naszym organizmie, a także poprawiają samopoczucie i dodają energii.

Polecamy szczególnie spróbować naszych oryginalnych mieszanek ziołowych:

Ciekawostki na temat herbaty

Herbata jest napojem niezwykłym i bardzo różnorodnym. Znanych jest wiele ciekawostek na jej temat, a oto kilka najbardziej interesujących:

  • Polska znajduje się w czołówce krajów Europejskich, w których zużywa się najwięcej herbaty. Rocznie do naszego kraju sprowadzanych jest ponad 30 000 ton herbacianego suszu. Średnio na jednego mieszkańca naszego kraju przypada ok. 1 kg herbaty rocznie. W Europie więcej herbaty piją tylko Irlandczycy i Anglicy.
  • Najwięcej herbaty na świecie piją mieszkańcy Turcji – szacuje się, że przypada tam średnio 3,5 kg suszu na osobę rocznie.
  • Największymi producentami herbaty, są kraje azjatyckie, takie jak Indie, Chiny, Sri Lanka czy Japonia. Łącznie na świecie produkuje się rocznie ok. 6 mln ton herbacianego suszu.
  • Temperatura wody służącej do zaparzania herbaty, powinna być różna, w zależności od jej rodzaju. Czarną herbatę zalewa się wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza, zieloną herbatę – wodą o temperaturze 80 stopni, a np. herbatę białą należy zaparzać w wodzie o temperaturze 70 stopni.
  • Krzaki herbaty na plantacjach są przycinane do ok. 1,5 metra wysokości, aby ułatwić zbiory. W naturze jednak roślina ta jest potężnym drzewem. Najstarsze i najsłynniejsze herbaciane okazy mają ponad 32 metry wysokości! Szacuje się, że mają one ponad 1700 lat.