blank Właściwości ziół i przypraw - Spokojny Umysł
Darmowa Dostawa Od 199 zł ✨
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
blank

Właściwości ziół i przypraw

Nie od dziś wiadomo, że zioła i przyprawy nie tylko nadają wyjątkowy smak i aromat naszym potrawą, ale potrafią także wspomóc prawidłowe działanie naszego organizmu, poprawić nam humor, dodać energii czy zapobiegać powstawaniu wielu chorób i schorzeń. Sprawdź jakie jeszcze właściwości mają najpopularniejsze zioła i przyprawy w naszej kuchni.

W dzisiejszych czasach ogromną wagę przykładamy do tego co jemy. Zwracamy uwagę na to, jak wyglądają nasze posiłki, skąd pochodzą poszczególne składniki i jak wpływają one na nasze zdrowie. Doskonale rozumiemy, że zdrowa i zbilansowana dieta powinna być kolorowa, pachnąca i pełna aromatów. Sekretem takich posiłków są przede wszystkim odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. To one mają moc zmieniania nudnej owsianki w egzotyczne i kolorowe śniadanie, a z jałowej sałatki potrafią zrobić wykwintne danie o bogatym bukiecie aromatów i smaków. Oczywiście zioła dają nie tylko oryginalny kolor czy smak naszym posiłkom. Właściwości ziół i przypraw są od wieków znane i doceniane w medycynie naturalnej. 

blank

Potrafią one bowiem poprawić nasz metabolizm, wspierać pracę naszego mózgu, zapobiegać powstawaniu i rozwijaniu się wielu chorób czy wspomagać działanie układu odpornościowego. Ponadto zioła i przyprawy są często skutecznymi przeciwutleniaczami, które posiadają również właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Bez wątpienia warto więc jest wprowadzić je do swojej diety, a także zarażać pasją do ziół znajomych i przyjaciół. Eksperymentowanie w kuchni i poznawanie nowych smaków może być bowiem fantastyczną przygodą i początkiem wielkiej pasji.

Dlaczego zioła działają leczniczo?

blank

Zioła i naturalne przyprawy stosowane między innymi w kuchni są wytwarzane głównie z owoców, liści, kwiatów i korzeni różnych roślin. Zawierają one bardzo cenne substancje odżywcze, witaminy, minerały, a także różne związki czynne, takie jak alkaloidy, glikozydy, fitoncydy, olejki eteryczne czy garbniki. Dzięki temu, że występują one naturalnie w przyrodzie, a nie są syntetycznym wytworem ludzkich rąk, działają kompleksowo na nasz organizm i są bioprzyswajalne. Naturalne związki występujące w roślinach mają dużo mniej działań ubocznych, niż np. syntetyczne leki, ponadto rzadziej wywołują alergie i działają wielokierunkowo. 

Zioła sprawiają, że przywracamy naszemu organizmowi jego naturalny rytm i harmonię, wspieramy procesy samoregeneracji, a także możemy kompleksowo wspierać działanie wielu narządów czy usuwać przyczyny różnych dolegliwości i stanów chorobowych. Wielokierunkowe działanie naturalnych ziół sprawia także, że możemy pozbyć się zarówno objawów jak i przyczyn wielu chorób.

Spora grupa roślin to zioła alkaliczne, które same w sobie pomagają uregulować wiele procesów zachodzących w naszym ciele, a przede wszystkim wspomagają neutralizację kwasów, co w przypadku wielu osób jest kluczem do zdrowego i prawidłowego funkcjonowania wielu narządów.

blank

 

Właściwości ziół i przypraw 

Wiemy już, co wpływa na dobroczynne działanie ziół i przypraw. Czas zatem sprawdzić, jakie są właściwości ziół i przypraw, które są najbardziej popularne w naszej diecie. Pamiętajmy przy tym, że praktycznie każde zioło kryje w sobie szereg składników przyjaznych dla naszego zdrowia. Dlatego nie ograniczajmy się do podstawowych przypraw. Eksperymentujmy, próbujmy i mieszajmy do woli zioła i przyprawy, a nasze ciało na pewno nam za to podziękuje.

Bazylia

Bazylia charakteryzuje się wyjątkowym, intensywnym aromatem. Jest orzeźwiająca, nieco kwaskowata i korzenna. Bardzo korzystnie wpływa na procesy trawienne i przyswajanie składników odżywczych. Bazylia wzmacnia żołądek i zapobiega nieprzyjemnym niestrawnościom. Łagodzi również wzdęcia i ma działanie rozkurczowe. Ponadto bazylia doskonale wspiera działanie układu nerwowego, pobudza krążenie, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych i skutecznie łagodzi nudności.

Cynamon

blank

Cynamon jest niezastąpionym składnikiem wielu słodkich potraw, jak ciasta, budynie czy pieczone jabłka. Ponadto doskonale podkreśla smak wielu wytrawnych dań (mięs, warzyw czy ryb) a także jest obowiązkowym elementem grzanego wina lub rozgrzewającej, zimowej herbaty. Cynamon ma silne działanie przeciwbakteryjne, dlatego skutecznie zapobiega powstawaniu i rozwojowi wielu chorób. Ma także działanie uspokajające i relaksujące. Wspomaga on także pamięć i koncentrację, poprzez poprawę ukrwienia mózgu. Cynamon wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, przyspiesza przemianę materii, łagodzi bóle mięśniowe i menstruacyjne, a także działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Imbir

blank

Ten wyjątkowo aromatyczny korzeń, nadaje oryginalnego smaku wielu potrawom i napojom. Doskonale pasuje do zup, dań mięsnych, ryżu, jajek, deserów czy marynowanych ogórków i dyń. Imbir jest znany i ceniony za przeciwdziałanie mdłościom i wymiotom. Skutecznie wspiera procesy trawienne naszego organizmy i pomaga wydalić np. szkodliwe toksyny. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga pamięć i koncentrację, łagodzi bóle o różnym pochodzeniu, a także działa silnie przeciwwirusowo i pomaga w zwalczaniu wielu infekcji. Imbir jest także korzystny dla układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi.

Goździki

blank

Goździki to, obok cynamonu i imbiru, podstawowy składnik zimowego niezbędnika. Nadają niezwykłego aromatu, a sam ich zapach przywodzi na myśl białą zimę i cudowne święta. Goździki to naturalne przeciwutleniacze, które ograniczają wpływ wolnych rodników na nasz organizm. Ponadto mają silne działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, a także wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają rozwojowi niektórych chorób nowotworowych. Goździki są także skutecznym środkiem łagodzącym ból zęba. Poza tym odświeżają oddech, odmładzają skórę i wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego.

Koper włoski

Koper włoski jest bardzo popularnym warzywem, którego wszystkie części są jadalne. Jako przyprawę wykorzystujemy przede wszystkim jego nasiona, o bardzo intensywnym aromacie. Koper włoski jest znany ze względu na swoje właściwości wspomagające trawienie. Przeciwdziała on niestrawnościom, wzdęciom, gazom, ma działanie rozkurczowe, wspomaga metabolizm i zmniejsza apetyt. Ponadto działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i działa wykrztuśnie. Wspiera także prawidłowe działanie układu moczowego i układu krążenia, a przy tym oczyszcza organizm z toksyn, poprawia wydolność naszego mózgu i zapobiega rozwojowi wielu chorób nowotworowych.

Kurkuma

blank

Kurkuma to inaczej ekstrakt kłącza ostryżu. Jest przyprawą o bardzo intensywnym żółtym kolorze i gorzkim smaku. Jest podstawowym składnikiem przyprawy curry i stosowana jest szczególnie chętnie w kuchni azjatyckiej. Kurkuma pobudza wydzielanie soków żołądkowych wzmacnia cały układ trawienny i procesy w nim zachodzące. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Kurkuma wspomaga prawidłową pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jest ona także uważana, za skuteczne wsparcie w zapobieganiu występowania takich chorób jak cukrzyca, rak czy Alzheimer.

Mięta

blank

Popularna w naszym kraju mięta ma charakterystyczny zapach, za który odpowiadają olejki eteryczne oraz mentol i menton. Jest także źródłem kwasów fenolowych, garbników, terpentyn i flawonoidów. Mięta, ze względu na swój orzeźwiający aromat, jest często dodawana do dań mięsnych, warzyw, deserów czy napojów. Mięta wspomaga procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i przeciwdziała niestrawnościom, nudnościom i wymiotom. Wspiera prawidłową pracę wątroby, układu oddechowego i odpornościowego. Łagodzi objawy infekcji i przeziębienia, a także przynosi ukojenie w bólach głowy czy w stanach napięcia psychicznego.

Oregano

Oregano, a w zasadzie Lebiodka pospolita, jest popularna w Afryce Północnej, Europie i Azji. Kojarzy nam się ono przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską – oregano to przecież niezbędny składnik pizzy, spaghetti czy lasagne. Lecznicze właściwości tej rośliny doceniali już starożytni Grecy, z Arystotelesem i Hipokratesem na czele. Oregano bowiem skutecznie reguluje ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, oddechowego i nerwowego, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Oregano pomaga zlikwidować bakterie chorobotwórcze odporne na niektóre antybiotyki. Łagodzi także objawy przeziębienia, wielu stanów zapalnych i gorączki. Ma również silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Pieprz cayenne

blank

Pieprz cayenne to w zasadzie suszona i mielona papryka Capsicumannum. Jest to bardzo ostra, rozgrzewająca przyprawa, która jest często wykorzystywana w wielu daniach kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. Pieprz cayenne stymuluje  wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga prawidłowe działanie układu trawiennego. Korzystnie wpływa również na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Łagodzi bóle, poprawia nastrój, pobudza przemianę materii i przeciwdziała rozwojowi niekorzystnych bakterii w jelitach. Przyprawa ta zapobiega również uciążliwym gazom, niestrawności i nudnościom, a także ułatwia pozbycie się z organizmu nadmiaru śluzu, np. w przypadku przeziębiania, kaszlu czy kataru.

Tymianek 

blank

Tymianek zwany jest również macierzanką. Przyprawa ta pomaga wydobyć z potraw głębię smaku. Jest powszechnie wykorzystywany w kuchni Dalekiego Wschodu oraz w kuchni Europejskiej. Tymianek wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, układu pokarmowego i poprawia ukrwienie skóry. Ma również silne działanie antyseptyczne, dzięki czemu dobrze sprawdza się w leczeniu  infekcji górnych dróg oddechowych. Podobnie jak pieprz cayenne, wspomaga także usuwanie nadmiaru śluzu w organizmie. Tymianek działa również przeciwbakteryjnie, rozkurczowo i przeciwzapalnie, a także poprawia nastrój i przeciwdziała procesom gnicia i powstawaniu pleśni. 

Jeżeli chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat najlepszych ziół wzmacniających odporność, polecamy Ci lekturę TEGO wpisu na naszym blogu -> Najskuteczniejsze zioła na odporność.

Ponadto zachęcamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą naturalnych ziół i przypraw, a także wyjątkowych herbat czy mieszanek ziołowych.