Jakie herbaty warto wybrać jesienią? Jak zrobić dobrą jesienną herbatę? Jakie przyprawy i zioła dodać do herbaty, aby wzmocnić jej działanie rozgrzewające? I wreszcie jakie są najlepsze jesienne herbaty? Na te i inne pytania postaram się odpowiedzieć w tym wpisie. Zapraszam do lektury!
Czarna, zielona, biała – jaką herbatę wybrać?
Po rozgrzewającą herbatę powinni sięgnąć nie tylko wielbiciele herbacianych naparów, ale także osoby z obniżoną odpornością, borykające się z nawracającymi przeziębieniami oraz ci, których dopadła jesienna chandra i walczą z obniżonym nastrojem.
Jeżeli chcesz poznać jeszcze 5 innych naszych sposobów na jesienną chandrę, zapraszamy Cię do lektury wpisu na naszym blogu -> 6 sposobów na jesienną chandrę.
Jaką herbatę najlepiej wybrać jako podstawę do naszego rozgrzewającego naparu? Szacuje się, że istnieje około 1500 odmian herbaty i każda z nich ma swoje wyjątkowe właściwości. Najpopularniejszymi rodzajami herbaty są:
- czarna herbata – pobudza organizm, zmniejsza senność i zmęczenie, poprawia samopoczucie.
- zielona herbata – poprawia pamięć i koncentrację, a przy tym działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Skutecznie wspomaga walkę z infekcjami.
- czerwona herbata – wspomaga pracę wątroby, pobudza trawienie, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Działa uspokajająco.
- biała herbata – wspomaga odporność, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia kości i chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wzmacnia dziąsła i łagodzi objawy zapalenia stawów.
Którą więc wybrać? Tą decyzję pozostawiamy Tobie. Każdy rodzaj herbaty świetnie sprawdzi się w jesienne wieczory, więc wybierz tą, którą najbardziej lubisz.
Najlepsze dodatki do jesiennej herbaty
Aby wzmocnić działanie herbaty, warto dodać do niej rozgrzewające zioła i przyprawy. My polecamy Ci szczególnie sześć naszych ulubionych, jesiennych rozgrzewaczy. Są to:
Więcej o ich dobroczynnym działaniu przeczytasz na naszym blogu, we wpisie 6 rozgrzewających przypraw na jesień.
Prozdrowotne właściwości herbaty potęguje także dodatek miodu, soku z malin lub z dzikiej róży oraz owoce cytrusowe – pomarańcza, cytryna czy limonka. Pamiętaj jednak, aby miód i cytrynę dodawać do lekko już przestudzonej herbaty, w przeciwnym razie wysoka temperatura może zminimalizować ich cudowne właściwości.
Przepisy na jesienną herbatę
Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na wyjątkowe, jesienne napary. Cudownie rozgrzeją, otulą i poprawią nastrój. Sprawdź je i ciesz się ich niezwykłym aromatem.
Orzeźwiająca zielona herbata
Składniki:
½ łyżeczki mielonego imbiru,
plaster pomarańczy,
plaster limonki,
łyżeczka miodu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Najpierw należy zaparzyć herbatę. Pamiętajmy przy tym, że zieloną herbatę najlepiej zalewać wodą w temperaturze od 60 do 85 stopni.
Następnie przelewamy ją do kubka, przyprawiamy imbirem, dodajemy cytrusy i miód według uznania. Herbata gotowa!
Ajurwedyjski złoty napar na dobry początek dnia
Składniki:
3-5 cm świeżego korzenia kurkumy,
1-2 łyżeczki kwiatów nagietka,
1 laska cynamonu cejlońskiego,
1-2 łyżeczki startego imbiru,
sok z ½ cytryny,
1 czubata łyżeczka miodu,
odrobina czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
Korzeń kurkumy i imbiru obieramy ze skórki, kurkumę kroimy w drobną kostkę lub cieńkie plasterki, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do dzbanka dodajemy kurkumę, imbir, kwiaty nagietka i laskę cynamonu, a następnie zalewamy wszystko gorącą wodą. Dodajemy szczyptę czarnego pieprzu i czekamy, aż napar trochę przestygnie. Następnie dodajemy cytrynę i miód.
Dodatek czarnego pieprzu zwiększa przyswajalność kurkuminy i świetnie podkręca smak herbaty. Cytrynę możemy zastąpić mlekiem roślinnym jeśli mamy ochotę na chai.
Więcej ajurwedyjskich przepisów na relaksujące i wzmacniające napary ziołowe znajdziesz na naszym blogu.
Rozgrzewająca czerwona herbata z cynamonem, pomarańczą i goździkami
Składniki:
ćwiartka pomarańczy,
2 plasterki cytryny,
4 goździki,
1 cm świeżego imbiru,
1 mała laska cynamonu,
miód (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Zaparzamy herbatę. Czerwonej herbaty nie zalewa się wrzątkiem, najlepiej aby woda miała ok. 95 stopni. Czas parzenia wynosi od 2 do 4 minut. Do tak przygotowanego naparu dodajemy starty imbir, cynamon, cytrynę i sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy goździki i ewentualnie miód. Aromatyczna czerwona herbata gotowa.
Najlepsze jesienne herbaty
Dla wielbicieli gotowych mieszanek herbacianych przygotowaliśmy zestawienie pięciu najpyszniejszych herbat dostępnych w naszym sklepie SpokojnyUmysł.pl. Te herbaty będą doskonałym wyborem na jesienno-zimowe wieczory, a także w czasie infekcji czy spadków nastroju.
Ekologiczna herbatka z kurkumą – naturalna herbatka, w której skład wchodzi przede wszystkim wysokiej jakości kurkuma, lukrecja, rumianek, korzeń mniszka oraz wyjątkowa kompozycja przypraw.
Herbata Winter tea – ta wyjątkowa herbata jest bogata w antyoksydanty i składniki odżywcze. Jej skład to czarna herbata, imbir, różowy pieprz, cynamon, kardamon, goździki i olejek pomarańczowy.
Mieszanka ziołowa Rozgrzej się – doskonale rozgrzewa i pobudza system immunologiczny. Składniki tej herbatki to jarzębina, lawenda, jeżyna, cynamon, goździk, liść morwy i borówka czernica.
Teapigs Czekolada z miętą – to oryginalna mieszanka mięty z wiórkami czekolady i ziarnami kakaowca. Idealna propozycja na jesień i zimę dla wielbicieli czekoladowo-miętowych lodów! W jej składzie znajdują się łupina kokosa, mięta pieprzowa, wiórki czekoladowe oraz naturalny aromat kakao i mięty pieprzowej.
Yogi Tea Bee Happy – ta herbata powstała z myślą o pszczołach. W jej składzie znajdziesz rośliny, które stanowią źródło pożywienia dzikich pszczół – miętę pieprzową, jabłko, rumianek, hibiskus, lukrecję, szałwię, rozmaryn, tymianek, lawendę, krwawnik i oregano.
To tylko kilka propozycji prosto z wirtualnych półek naszego sklepu. Jeśli chciałbyś zapoznać się z pełnym asortymentem naszych herbat, zerknij TUTAJ.
Podsumowanie
Mamy nadzieję, że udało nam się rozbudzić w Tobie ochotę na kubek gorącej herbaty. To fantastyczna forma wzmocnienia organizmu, naturalny poprawiacz nastroju oraz doskonały towarzysz długich wieczorów z fascynującą książką czy interesującym filmem. Warto więc sięgać po nią na co dzień i rozkoszować się bogactwem smaków i aromatów, w pracy, w trasie i w domowym zaciszu.