Jesteśmy różni, każdy z nas ma swoje preferencje i każdego cieszy coś innego. Jednak wszyscy potrzebujemy czasem odrobinę ciepła. Jesienią i zimą często zadajemy sobie pytania jak się rozgrzać gdy jest zimno? Co jeść by się rozgrzać? Jak najszybciej się rozgrzać? Jest na to kilka sposobów – wspomniany wyżej przytulny koc, gorąca herbata, szybki trening, ciepły prysznic albo.. jedzenie! My dziś stawiamy na zioła, więc przygotowaliśmy dla Was zestawienie 6 rozgrzewających przypraw na jesień! Zapraszamy do lektury.
Szczypta aromatu
Zioła i przyprawy kojarzą nam się zazwyczaj jednoznacznie z dosmakowywaniem potraw. Przyprawy wydobywają głębię aromatu z mięsa czy warzyw, a czasem nadają oryginalny smak wielu pospolitym daniom. Warto jednak pamiętać o tym, że zioła to nie tylko niezwykły aromat, ale także często szereg innych właściwości. Zioła leczą, wspomagają i wzmacniają organizm, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, stanowią źródło cennych mikroelementów i witamin, a także mogą zapobiegać wielu nieprzyjemnym dolegliwościom.
Pamiętaj! W przypadku ciężkich schorzeń zawsze należy skonsultować się z lekarzem, a zioła mogą służyć jedynie jako uzupełnienie tradycyjnego leczenia.
Warto jednak wprowadzić je na stałe do swojego menu, aby wzmocnić odporność, poprawić krążenie i rozgrzać się w naturalny i smaczny sposób.
6 rozgrzewających przypraw na jesień
Na wirtualnych półkach sklepu SpokojnyUmysł.pl znajdziecie wiele fantastycznych ziół i przypraw najwyższej jakości, które pochodzą tylko od sprawdzonych producentów. Często są to zioła pochodzące z bio upraw, co tym bardziej podnosi wartość takich mieszanek.
Przygotowaliśmy dla Was zestawienie 6 najbardziej rozgrzewających przypraw na jesień. Sprawdź czy masz je w swojej kuchni i najlepiej już dziś dodaj do potraw i napojów!
Cynamon
Niekwestionowanym królem jesiennych i zimowych rozgrzewaczy jest cynamon. Ta jedna z najstarszych przypraw świata jest powszechnie dostępna w formie sproszkowanej lub jako kawałki zwiniętej kory cynamonowca cejlońskiego. Nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych jesiennych przypraw – ma silne właściwości rozgrzewające i przeciwbakteryjne. Wspomaga również procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu i wspiera w walce z przeziębieniem. Korzenny aromat cynamonu działa odprężająco, poprawia pamięć i koi układ nerwowy.
Zastosowanie cynamonu
Cynamon sprawdzi się doskonale jako składnik wielu jesiennych wypieków – szarlotka, ciasto marchewkowe czy piernik. Warto dodać go również do rozgrzewającej herbaty, kawy, czekolady czy grzańca. Co ciekawe, cynamon doskonale podkreśla smak pomidorów, więc będzie idealnym uzupełnieniem zupy pomidorowej czy aromatycznego sosu. Wyjątkowy aromat cynamonu znajdziecie w naszej herbacie Yogi Tea Organic Pełnia Życia.
Goździk
Goździki to kolejna propozycja z grupy przypraw korzennych, którą szczególnie polecamy na jesienne wieczory. Ich aromat poprawia samopoczucie i dodaje energii, a to szczególnie istotne kiedy dopadnie nas jesienna chandra. Ponadto goździki działają przeciwbólowo i antyseptycznie, są silnym antyoksydantem, a przy tym poprawiają perystaltykę jelit.
Zastosowanie goździków
Goździki są niezastąpionym składnikiem jesiennych herbat, grzanego wina czy aromatycznego kompotu. Świetnie podkreślą także smak duszonych potraw, pasztetów, owoców, likierów i ciast.
Imbir
To niezwykle wszechstronna przyprawa, związana przede wszystkim z kuchnią azjatycką. Jej wyraźnie ostry, a jednocześnie lekko cytrusowy i orzeźwiający smak, przyjemnie rozgrzewa wyziębiony organizm i zwiększa ukrwienie mózgu, poprawiając koncentrację i pamięć. Imbir wzmacnia odporność, wspomaga leczenie drobnych infekcji, poprawia krążenie i hamuje mdłości.
Zastosowanie imbiru
Imbir w formie świeżej to podstawa kuchni azjatyckiej. Warto zetrzeć odrobinę świeżego imbiru do herbaty, albo przygotować rozgrzewający napój z imbiru i miodu. Imbir w proszku (podobnie jak świeży) wprowadzi delikatnie orientalną nutę do wielu słodkich wypieków, jak i bardziej wytrawnych dań mięsnych czy zup. Imbir bardzo lubi się z jesienną dynią! Zupa krem czy ciasto dyniowe z dodatkiem imbiru zaskoczą Cię swoim niezwykłym aromatem.
Doskonały przepis na złoty napar na dobry początek dnia z imbirem, kurkumą, cynamonem i pieprzem znajdziecie na naszym blogu, we wpisie Ajurwedyjskie przepisy na relaksujące i wzmacniające napary ziołowe.
Kardamon
Kardamon należy do rodziny przypraw imbirowatych. Te niewielkie nasiona charakteryzują się mocnym, cytrynowo-imbirowym zapachem i wyrazistym, ostrym smakiem. Ta przyjemnie rozgrzewająca przyprawa występuje najczęściej jako proszek lub całe nasionka. Kardamon działa odprężająco i pobudzająco. Wspomaga procesy trawienne organizmu, leczy niestrawność i reguluje łaknienie. Kardamon jest również stosowany w leczeniu przeziębienia – łagodzi kaszel i przyspiesza powrót do zdrowia.
Zastosowanie kardamonu
Wyjątkowy aromat kardamonu, doskonale komponuje się ze smakiem kawy, mleka, czekolady i innych słodkich deserów. Kardamon nadaje się do podkreślenia smaku dyni czy marchewki, a także do zup, potraw mięsnych i rybnych. Ta niezwykłą przyprawa, jest jednym z głównych składników Herbata Winter tea, która wspaniale otula i rozgrzewa w jesienno-zimowe wieczory.
Kurkuma
Kurkuma swoim wyglądem przywodzi na myśl jesień – przede wszystkim dzięki przepięknej, złoto-żółtej barwie. Co ciekawe, jest ona jedną z najlepiej poznanych roślin leczniczych. Swoje szerokie zastosowanie w medycynie ludowej zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Kurkuma znana jest ze swoich właściwości przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Wspomaga leczenie wątroby i wrzodów oraz chorób układy oddechowego.
Zastosowanie kurkumy
Kurkuma jest podstawowym składnikiem przyprawy curry. Wzbogaca smak i wygląd potraw na bazie ryżu i makaronu. Doskonale pasuje do warzyw, zup, sosów i np. czarnej herbaty. My polecamy Ci spróbować naszej wyjątkowej ekologiczna herbatka z kurkumą, która łączy w sobie smak kurkumy, słodkiej lukrecji, delikatnego rumianku, korzenia mniszka i aromatycznych przypraw.
Pieprz cayenne
Czym byłoby jesienne zestawienie przypraw bez smaku papryczki chili? Wyraźnie ostry, piekący aromat ukryty w pieprzu cayenne rozgrzewa jak nic innego! A szczególnie, kiedy dodamy go odrobinę za dużo 😉 Ta wyjątkowa odmiana papryczki chili działa także przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a przy tym wspomaga trawienie i przemianę materii.
Zastosowanie pieprzu cayenne
Pieprz kajeński wzmacnia smak sosów, makaronów i dań mięsnych, ale spróbujcie także dodać odrobinę do gorącej czekolady lub ciasteczek czekoladowych – pycha!
Podsumowanie
To sześć naszych ulubionych przypraw na jesienne chłody. Rozgrzeją, wzmocnią organizm, pomogą zwalczyć drobne infekcje, a przy tym doskonale smakują! Gorąco zachęcamy Cię do wprowadzenia tych ziół i przypraw do swojego jesiennego jadłospisu.
A w awaryjnej sytuacji, kiedy potrzebujesz rozgrzać się tu i teraz, spróbuj przygotować sobie napar z naszych ziół! Wsyp cynamon, goździk, imbir, kardamon, kurkumę i pieprz cayenne do kubka i zalej gorącą wodą. Gwarantujemy, że taka ziołowa herbatka ogrzeje Cię od środka w kilka chwil.
Smacznego!