Superfoods - pyszne i zdrowe bomby witaminowe - Spokojny Umysł
Darmowa Dostawa Od 199 zł ✨
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages
product
blank

Superfoods – pyszne i zdrowe bomby witaminowe

Superfoods to ostatnio bardzo popularne określenie. Większość z nas podświadomie czuje, co ono oznacza – dobre, wartościowe jedzenie. Po prostu superżywność!

W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przykładamy do tego, co jemy. I bardzo słusznie. Wszak prawidłowe odżywianie jest fundamentem zdrowego życia oraz prawidłowego rozwoju i funkcjonowania. Jednak czasami nawet dobrze zbilansowany posiłek, może nie wystarczyć, aby pokryć wszystkie zapotrzebowania na minerały, witaminy i składniki odżywcze naszego organizmu. Stres, przemęczenie, szybki tryb życia i mało aktywności fizycznej sprawiają, że coraz więcej osób boryka się z niedoborami witamin i minerałów. Doskonałym ratunkiem w takiej sytuacji, zamiast sięganie po syntetyczne suplementy, będzie skorzystanie z dobrodziejstw Matki Natury! To właśnie natura, w zgodzie z biologią i naszym ciałem, stworzyła najlepsze, naturalne suplementy diety i tzw. superfoods – pyszne i zdrowe bomby witaminowe. 

Wprowadzenie do codziennej diety niektórych produktów spożywczych, może pomóc nam uzupełnić braki składników odżywczych w organizmie, zniwelować przewlekłe zmęczenie i brak energii, a także usprawnić niektóre procesy zachodzące w naszym ciele. Przyjrzyjmy się więc bliżej superfood – czym są, jak działają i gdzie można je znaleźć?

Co to jest superfoods?

W zasadzie nie istnieje jedna, konkretna definicja tego słowa. Źródło wiedzy większości Polaków, czyli Wikipedia, podaje, że superfood to “termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.”

Superfood – żywność bogata w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

– Oxford English Dictionary

Samo określenie superfoods po raz pierwszy zostało użyte już w 1998 roku. Wtedy to na łamach magazynu “Nature Nutrition”, Aaron Moss opisywał organiczną żywność, która dzięki swoim niezwykłym właściwościom miała mieć ogromny wpływ na funkcjonowanie i wzmocnienie naszego organizmu, a także na jego oczyszczanie. Chcąc określić tego typu żywność jednym słowem, użył właśnie terminu superfoods, czyli superżywność.

Jak działa superżywność?

Obecnie wielu ludzi opiera swoją dietę na przetworzonej żywności. Jest ona tania, łatwo dostępna i szybko gotowa do spożycia. Ponadto często dochodzi do tego siedzący tryb życia, brak lub niewystarczająca aktywność fizyczna, ciągły stres, napięcie i ciążąca na nas presja, a także szybkie tempo życia, nieefektywny wypoczynek i wszechobecne zanieczyszczenia, toksyny i wirusy. Taki tryb życia prowadzi do powstawania znaczących niedoborów witamin, minerałów i składników odżywczych w naszym organizmie, a także do ogólnego osłabienia, spadku nastroju i pogorszeniu stanu zdrowia. Efektem tego jest, w ostatnich latach, znaczący wzrost liczby osób chorujących na nadciśnienie, cukrzycę, miażdżycę, nowotwory, udary mózgu, otyłość, osteoporozę czy chorobę niedokrwienną serca, szczególnie w krajach rozwiniętych.

Superfood na ratunek!

Aby temu zapobiec, potrzebujemy swoistych odżywczych dopalaczy i naturalnych suplementów, które wzmocnią nasz organizm, dodadzą energii, siły, uzupełnią braki mikro i makroelementów oraz poprawią kondycję naszego systemu immunologicznego, krążeniowego, kostnego, trawiennego itp. Składniki niezbędne do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania naszego organizmu to między innymi minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3, enzymy, aminokwasy, błonnik, substancje bioaktywne czy antyoksydanty. Ich doskonałym źródłem są właśnie superfoods – pyszne i zdrowe bomby witaminowe.

Superfoods – pyszne i zdrowe bomby witaminowe

Stworzenie jednej, spójnej listy superfoods, jest praktycznie niemożliwe. Matka Natura zadbała bowiem o to, aby większość naturalnej żywności była bogata w wiele dobroczynnych substancji odżywczych. Istnieje jednak grupa produktów szczególnie ceniona na rynku międzynarodowym, która wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne i jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Mówi się, że takie produkty charakteryzują się wysokim współczynnikiem gęstości odżywczej do gęstości energetycznej. Oznacza to, że zawierają one bardzo dużą ilość mikroskładników odżywczych, które przypadają na każde 100 kcal produktu. Do grupy najpopularniejszych i najzdrowszych superfoods, zalicza się bez wątpienia:

  • Acerola – inaczej zwana wiśnią amazońską. Ten malutki owoc jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C. Szacuje się, że 100g tych owoców ma od 1400 do aż 2500 mg witaminy C, a to oznacza, że jest jej w nich nawet 100 razy więcej niż w cytrusach. Taka dawka witaminy C sprawia, że acerola skutecznie usprawnia pracę układu odpornościowego i układu krążenia, a także zapobiega i zwalcza objawy infekcji, przeziębienia czy anemii. Ponadto neutralizuje ona wolne rodniki oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu.

  • Chlorella – czyli sproszkowane algi morskie. Są one uważane, za jedne z najzdrowszych superfoods na świecie, a to ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnej witaminy B12 i żelaza. Ponadto są one bogatym źródłem witamin A, C i E, kwasów omega-3, chlorofilu, aminokwasów, kwasów nukleinowych oraz wielu cennych minerałów. Chlorella jest szczególnie polecana osobom narażonym na anemię, odchudzającym się czy będącym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. 

  • Jagody Acai – pochodzą z doliny Amazonki, a tamtejsza ludność od wieków stosuje je do leczenia i zapobiegania powstawaniu wielu chorób i dolegliwości. Są one niezwykle pomocne w leczeniu gorączki, wrzodów, krwotoków czy biegunek. Jagody Acai są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, C, E i antyoksydantów. Ich regularne spożywanie wspiera zdrowe odchudzanie, usprawnia procesy trawienne i usuwanie toksyn oraz wolnych rodników z organizmu, a także wzmacnia działanie układu odpornościowego.

  • Jagody Goji – to niewielkie owoce kolcowoju, będące doskonałym źródłem minerałów, witamin, błonnika, aminokwasów, polifenoli, przeciwutleniaczy oraz innych związków bioaktywnych. Jagody goji wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, zwiększają libido, a także pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu – poprawiają koncentrację i pamięć.

  • Kakao Criollo – to surowe kakao jest suszone i mielone w niskich temperaturach, dzięki czemu zachowuje swoje najcenniejsze właściwości odżywcze. Kakao jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu i zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Spożywanie surowego kakao usprawnia działanie układu sercowo-naczyniowego, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także ułatwia koncentrację, wzmacnia pamięć i zdolność do nauki. Ponadto kakao doskonale poprawia nastrój i dodaje energii.

  • Maca – sproszkowany korzeń macy, dzięki swoim niezwykłym właściwościom pobudzającym i dodającym energii, nazywany jest często peruwiańskim żeń-szeniem. Maca stanowi bogactwo aminokwasów i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, błonnika i węglowodanów. Posiada również sporo mikro i makroelementów, w tym żelazo, wapń, miedź, cynk i potas oraz witaminy B1, B2, C, E. Jej regularne spożywanie zwiększa wytrzymałość organizmu i jego odporność na wysiłek umysłowy i fizyczny. Ponadto korzystnie wpływa na działanie układu odpornościowego i pokarmowego, a także obniża ciśnienie krwi i pomaga w pozbyciu się wolnych rodników. 

  • Nasiona Chia – znane również jako nasiona szałwii hiszpańskiej, są niezwykle bogatym źródłem błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Ich spożywanie korzystnie wpływa na nasz układ trawienny, poprawiając przede wszystkim perystaltykę jelit. Ponadto nasiona chia, dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych, stymulują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają koncentrację i zdolność zapamiętywania oraz pobudzają mózg do większej aktywności. 

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej na temat nasion Chia, poznać ich niezwykłe właściwości i zastosowanie, zachęcamy Cię do lektury tego artykułu na naszym blogu -> Nasiona chia – superfood, który podnosi koncentrację.

Pyszne, zdrowe i.. Polskie! Nasze, lokalne superfoods

Na koniec warto wspomnieć o tym, że superżywnością nie są tylko i wyłącznie owoce czy nasiona o obco brzmiących nazwach. W naszych ogródkach również możemy znaleźć szereg produktów, zaliczanych do niezwykłego grona superfoods. Są to produkty bardzo popularne i od lat cenione oraz stosowane w medycynie naturalnej. Należą do nich między innymi:

Gdzie kupić najlepszej jakości polskie i zagraniczne superfoods?

Szukając sklepu ze zdrową żywnością powinniśmy pamiętać o tym, że tego typu produkty już same w sobie są dobre. Najlepsze i najbardziej wartościowe są jednak takie, które pochodzą z ekologicznych, kontrolowanych upraw, są bezpiecznie transportowane i przechowywane oraz pochodzą od sprawdzonych producentów i dostawców. Naturalnie, tylko takie produkty znajdziecie w sklepie spokojnyumysl.pl. Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty zawsze były najwyższej jakości i pochodziły z najlepszych dostępnych źródeł. Bogatą ofertę naszych superfoods znajdziesz pod tym linkiem -> Superfoods.

Zachęcamy także do zapoznania się między innymi z naszymi naturalnymi suplementami diety -> Suplementy. A jeżeli zainteresował Cię temat zdrowych i naturalnych suplementów diety, polecamy Ci przeczytać ten artykuł na naszym blogu -> Suplementy diety.