Ajurwedyjskie zioła i przyprawy
Różnego rodzaju zioła i przyprawy towarzyszą nam w kuchni już od wielu lat, ale dopiero ajurweda – najstarsza nauka o zdrowiu, nauczyła nas odpowiedniego stosowania i łączenia ziół oraz przypraw. Ajurweda pomaga nam utrzymać harmonię ciała i spokój umysłu, co z kolei pozwala nam lepiej zarządzać emocjami i energią. (Przeczytaj: Czym jest ajurweda i jak ją zastosować w życiu?)
Celem ajurwedy jest oczywiście zachowanie zdrowia. Na zdrowie ma wpływ wiele czynników takich jak aktywność fizyczna, dieta, praca, odpoczynek czy chociażby higiena osobista. W tym wpisie zwrócimy uwagę na przyprawy i zioła, które są podstawą każdej zdrowej diety.
Najczęściej stosowane przyprawy w ajurwedzie
Poniższe przyprawy znajdziesz w prawie każdej herbacie ajurwedyjskiej. Zagościły one też w naszych naparach już na dobre. Używamy ich bardzo regularnie zmieniając jedynie dodatki – w zależności od pogody, potrzeby czy po prostu ochoty.
Najczęściej stosowanymi przyprawami w ajurwedyjskich herbatkach są cynamon, kardamon, imbir, kumin i koper włoski. Mają one świetny wpływ na trawienie ale również oczyszczają, dodają sił i łagodnie poruszają przepływ energii w ciele. Regulują procesy wewnętrzne, odprężają, zmniejszają napięcie mięśni, poprawiają nastrój i rozjaśniają umysł. Warto o nich pamiętać komponując swoje autorskie napary ajurwedyjskie.
Zioła słoneczne
Ajurweda wyszczególnia tak zwane zioła słoneczne. Mają one wspaniałe, relaksująco-wzmacniające działanie. To znaczy; pobudzają, rozgrzewają, dodają sił i witalności ale również wykazują działanie redukujące stres, uspokajające i zmniejszające napięcie mięśniowe. Są one bardzo zalecane przez ajurwedyjskich medyków. Do ziół słonecznych zaliczamy cynamon, kardamon, goździki, nagietek, drzewo cytrynowe i pomarańczowe (w tym skórki ich owoców), czarny pieprz, rozmaryn i imbir.
Poniżej znajdziecie nasze ulubione 3 przepisy, które bazują na ziołach słonecznych. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a ich składniki większość z nas ma zawsze w kuchni.
Wszystkie poniższe przepisy są bezpieczne dla wszystkich dosz. Jednak w zależności od tego jaką doszą jesteś, warto dostosować proporcje przypraw.
Ziołowy napój z miętą i koprem włoskim
Składniki:
1 laska cynamonu (najlepiej cejlońskiego),
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu),
6 poszatkowanych ziarenek kardamonu,
1-2 garście listków świeżej mięty (lub 1-2 łyżeczki suszonej),
600 ml wody.
Sposób przygotowania:
Nasiona kopru włoskiego, kminu rzymskiego i kardamonu dobrze wcześniej podprażyć.
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie przelewamy przez sito lub gazę i pijemy po ostudzeniu. W upalne dni można dodać kostki lodu.
Świeżą miętę można zastąpić suszoną, stosując 1-2 łyżeczki suszonych liści mięty. Natomiast ziarenka kardamonu 1 łyżeczką mielonego kardamonu.
Złoty napar na dobry początek dnia
W zależności od pory roku czy pogody można zmieniać proporcję składników tego cudownego naparu. Gdy tylko nadchodzi sezon przeziębieniowy możemy dodać więcej imbiru, cytryny i miodu.
Składniki:
3-5 cm świeżego korzenia kurkumy,
1-2 łyżeczki kwiatów nagietka,
1 łyżeczka startego imbiru,
1 laska cynamonu cejlońskiego,
sok z ½ cytryny,
1 czubata łyżeczka miód,
odrobina czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
Świeży korzeń kurkumy i imbiru obieramy ze skórki, kurkumę kroimy w drobną kostkę a imbir ścieramy na tarce. Do dzbanka dodajemy kurkumę, imbir, kwiaty nagietka i laskę cynamonu cejlońskiego – zalewamy gorącą wodą. Dodajemy czarnego pieprzu i czekamy aż napar trochę ostygnie aby dodać cytrynę i miód.
Koniecznie należy dodać czarny pieprz, który zwiększy przyswajalność kurkuminy. Cytrynę możemy zastąpić mlekiem roślinnym jeśli mamy ochotę na chai.
Napar na chłodne dni
Myślę, że znalazłam idealną alternatywę do porannej czarnej herbaty z mlekiem, którą piłam codziennie przez długi czas. Zwykle mam kłopot z zimnymi stopami i dłońmi, nawet gdy jest ciepło. Ten napar potrafi porządnie rozgrzać – nawet moje ręce i stopy.
Podprażone przyprawy pachną nieziemsko. Jej smak jest bogaty, pikantny i nieporównywalny do niczego. Ponadto świetnie uspokaja ciało i ducha.
Składniki:
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki nasion kminu
5 ziarenek czarnego pieprzu
3 goździki
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka miodu lipowego
mleko.
Sposób przygotowania:
Nasiona, ziarenka i goździki lekko prażymy na suchej patelni, uważając aby ich nie przypalić. Po ostudzeniu nasion rozdrabniamy je w moździerzu. Na koniec dodajemy sproszkowany imbir i przesypujemy do kubeczka lub innego naczynia. Zalewamy gorącą wodą i parzymy pod przykryciem 10-15 min. Po tym czasie napar przecedzić przez sitko. Do naparu dodajemy mleko roślinne (jeśli używasz mleka krowiego, zastąp goździki kardamonem) i miód.