Superfoods
Superfoods to po prostu superżywność. Spożywanie tego typu produktów poprawia wydolność naszego organizmu, zwiększa siłę i witalność, usprawnia wiele procesów zachodzących w naszym ciele, a także zapobiega rozwojowi wielu chorób. Superfoods stanowią wyjątkowe suplementy diety, dzięki którym wzbogacamy nasz jadłospis o cenne witaminy, minerały i składniki odżywcze.
W dzisiejszym świecie, kiedy naszym codziennym towarzyszem staje się stres, zmęczenie, zła dieta i siedzący tryb życia, jesteśmy narażeni na wiele niekorzystnych efektów takiego stanu rzeczy. Coraz popularniejsze stają się tzw. choroby cywilizacyjne. Należą do nich między innymi miażdżyca, cukrzyca, otyłość, alergie czy nowotwory złośliwe. Aby zapobiec tym i wielu innym schorzeniom, powinniśmy zmienić nieco nasz styl życia. Zdrowsza dieta, więcej ruchu i mniej stresu to przepis na sukces. Ponadto warto sięgnąć po dodatkowe wsparcie jakie oferuje nam Matka Natura. Są nim bez wątpienia, ostatnio niezwykle popularne superfoods, a także zioła, przyprawy, warzywa, olejki eteryczne czy inne ekstrakty z roślin.
Czym właściwie jest superfoods?
Samo określenie superfoods zostało oficjalnie wprowadzone do obiegu w 1998 roku. Użył jej wtedy Aaron Moss, który dla magazynu „Nature Nutrition” opisywał organiczną żywność. Zwrócił on wtedy uwagę na jej nadzwyczajne właściwości, które mają wpływ na wzmocnienie i funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu oraz jego skuteczne oczyszczanie się ze szkodliwych substancji, toksyn i produktów przemiany materii.
Od tego czasu za superfoods uważa się wszystkie produkty pochodzenia naturalnego, które stanowią bogate źródło minerałów, witamin, błonnika, składników odżywczych, fitozwiązków, aminokwasów i przeciwutleniaczy. Efektem wprowadzenia ich do codziennej diety jest przede wszystkim lepsze samopoczucie, poprawienie ogólnej kondycji organizmu, zwiększenie naszej wydajności, energii i witalności oraz zapobieganie powstawaniu i rozwijaniu się wielu chorób i dolegliwości.
Najpopularniejsze superfoods na świecie
Pierwszym superfood na świecie były banany! Promowano ich wprowadzenie do codziennej diety, ponieważ bez wątpienia są źródłem cennych witamin i minerałów, a ponadto są tanie, pożywne i ogólnodostępne. Dziś znane są już setki produktów, które możemy określić mianem superżywnosci. Ustalenie jednej, spójnej listy, może być nie lada wyzwaniem, dlatego przedstawiamy Wam najpopularniejsze superfoods, które mają szerokie zastosowanie, bogaty skład i są dostępne w naszym Spokojnym sklepie.
Jagody goji, inaczej owoce kolcowoju, są źródłem antyoksydantów, aminokwasów, polifenoli i wielu innych związków bioaktywnych, a także błonnika, minerałów i witamin. Od ponad 2000 lat są one ważną częścią medycyny chińskiej i to właśnie Chiny są ich głównym producentem. Dawniej chińczycy wykorzystywali suszone jagody goji do przygotowywania ziołowych herbat, a także jako dodatek do dań mięsnych, zup i dań wegetariańskich. Jagody goji stanowiły także składnik wielu soków, nalewek czy win. Dziś wykorzystujemy je przede wszystkim w formie suszonej, jako dodatek do jogurtów, owsianek, koktajli, smoothie i deserów. Owoc ten znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości poprawiających pracę układu odpornościowego, zwiększających koncentrację i podnoszących libido.
Jagody Acai pochodzą z Brazylii, z doliny Amazonki. To właśnie tamtejsza ludność jako pierwsza zauważyła jej właściwości, które są niezwykle pomocne w leczeniu krwotoków, biegunek, wrzodów i gorączki. Do dnia dzisiejszego jest to w tamtych rejonach niezwykle popularny owoc stosowany w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Jagody Acai dostarczają do naszego organizmu wiele witamin z grupy B, a także witaminy A, C i E. Są one także bogatym źródłem antyoksydantów, które wzmacniają nasz układ immunologiczny i ułatwiają pozbycie się wolnych rodników. Spożywanie jagód Acai wspomaga odchudzanie, poprawia trawienie, a także usuwanie toksyn z organizmu.
Ten superfood to nasiona szałwii hiszpańskiej, rosnącej szczególnie na terenach południowego Meksyku i Gwatemali. Już od czasów prekolumbijskich nasiona chia są znane i chętnie wykorzystywane do przyrządzania wielu zdrowych dań i napojów. Są one niezwykle cenione ze względu wysoką zawartość błonnika i cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Składniki te sprawiają, że nasiona chia korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, a tym samym usprawniają procesy trawienne, nawet bardzo ciężkostrawnych potraw. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych pobudza pracę naszego mózgu oraz usprawnia działanie całego układu nerwowego, poprawiając przy tym zdolność zapamiętywania i koncentrację. Dlatego też nasiona chia są polecane szczególnie dla osób starszych, a także uczniów, studentów oraz osób wykonujących pracę umysłową. Najpopularniejszą formą wykorzystania nasion chia są przepyszne puddingi z dodatkiem owoców.
Więcej na temat tego niezwykłego produktu dowiesz się tego artykułu na naszym blogu -> Nasiona chia – superfood, który podnosi koncentrację.
Maca, a konkretnie jej korzeń, bywa nazywana również peruwiańskim żeń-szeniem, ponieważ wykazuje silne właściwości pobudzające, dodaje energii i zwiększa wytrzymałość organizmu. Często stosowana jest więc jako zdrowy zamiennik porannej kawy, a także po wyczerpującym treningu, jako doskonałe uzupełnienie mikroelementów. Spożywanie macy wzmacnia także nasz układ immunologiczny oraz podnosi odporność organizmu na wysiłek fizyczny i umysłowy. Jest ona skutecznym adaptogenem, pomaga radzić sobie w sytuacjach stresowych, a także reguluje pracę układu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi i oczyszcza organizm z wolnych rodników. Ponadto maca pozytywnie wpływa na libido, u mężczyzn zwiększa aktywność plemników, a u kobiet łagodzi uciążliwe objawy menopauzy.
Znana również jako wiśnia amazońska, pochodzi przede wszystkim z południowej części Ameryki Północnej (Meksyk, Teksas), a także z Ameryki Środkowej i części Ameryki Południowej. Świeże owoce aceroli są małe i czerwone, mają soczysty miąższ i bardzo kwaśny smak. 100g tych owoców zawiera aż 1400–2500 mg witaminy C, więc praktycznie 100 razy więcej niż owoce cytrusowe i ponad 10 razy więcej niż w naszej rodzimej czarnej porzeczce. Ogromna dawka witaminy C w tych owocach, zapewnia wsparcie dla naszego układu odpornościowego, a także zapobiega i zwalcza objawy przeziębienia i anemii. Ponadto acerola korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, spowalnia procesy starzenia oraz neutralizuje wolne rodniki i zwiększa produkcję przeciwciał, dzięki czemu chronimy nasz organizm przed infekcjami i rozwojem chorób nowotworowych.
To wyjątkowe kakao surowe, pochodzące z peruwiańskiej odmiany ziaren kakaowca, które są zbierane, suszone i mielone na proszek w niskiej temperaturze. Dzięki temu takie kakao zachowuje wszystkie swoje właściwości odżywcze. Charakteryzuje się ono smakiem przypominającym nieco karmel, orzechy, wanilię i tytoń. Kakao Criollo pozytywnie wpływa na nasz układ sercowo-naczyniowy, wspiera metabolizm cukrów, reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także poprawia nastrój, zdolność do nauki, pamięć i koncentrację. Surowe kakao jest ponadto jednym z najbogatszych, naturalnych źródeł magnezu. 1 łyżeczka zawiera bowiem ok. 60 gram magnezu, co odpowiada 20% naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Ma także ok. 20 razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino.
Chlorella to nic innego, jak sproszkowane algi morskie, które są uważane za jedne z najzdrowszych superfoods na świecie. Algi stanowią doskonałe źródło łatwo przyswajalnej witaminy B12 i żelaza, przez co ich spożywanie zapobiega anemii, a także jest szczególnie polecane osobom na diecie bezmięsnej i odchudzającej. Chlorella jest również bogata w witaminy A, E i C, oraz w kwasy omega-3, aminokwasy, chlorofil, kwasy nukleinowe, a także wapń, magnez, cynk, fosfor, mangan, jod i selen. Sproszkowane algi można rozpuścić w wodzie i wypić, a ze względu na swój słonawy, lekko grzybowy smak, stanowią doskonały dodatek do zup, mięs i potraw warzywnych.
Polskie superfoods
Warto wspomnieć również o tym, że superżywność to nie tylko produkty egzotyczne, sprowadzane z odległych krajów. W naszych lokalnych warzywniakach czy przydomowych ogródkach, również możemy znaleźć szereg niezwykle wartościowych produktów spożywczych, które stanowią swoistą bombę witaminową i będą doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Do naszych lokalnych superfoods możemy zaliczyć między innym takie warzywa, owoce, nasiona czy produkty jaki:
- Czarny bez
- Burak
- Jarmuż
- Dynia
- Czosnek
- Jagody
- Truskawki
- Czystek
- Siemię lniane
- Młody jęczmień
- Orzech włoski
- Miód i inne produkty pszczele
- Żurawina
- Kasza jaglana
- Rokitnik
- Natka pietruszki